Otázky geopolitické bezpečnosti nového zdroje elektřiny

Otázky geopolitické bezpečnosti nového zdroje elektřiny


Příspěvek četlo

 569 total views

Interpelující poslanec Jan Lipavský (Piráti) se ohledně připravovaného zdroje na nízkouhlíkovou výrobu elektřiny na jaderné bázi ptá vicepremiéra a dvojnásobného ministra Karla Havlíčka, kdy sdělí „společnostem ČEZ, a.s. a Elektrárně Dukovany II, že nemají zvát do výběrového řízení pro výstavbu nového jaderného zdroje společnosti z Ruské federace a Čínské lidové republiky“. Podle něj je to proti bezpečnostním zájmům ČR.

Připomíná dlouhodobé snahy Ruska ovlivnit rozhodování naší republiky v oblasti energetiky, které uvádí ve svých výročních zprávách BIS už přes deset let (Čínu od roku 2017). Konstatuje, že vicepremiér je smluvně odpovědný za sdělování bezpečnostních připomínek těmto společnostem a je vázán ústavní povinností dbát kromě jiného o udržování svrchovanosti a územní celistvosti ČR a ochranu životů a zdraví občanů.

Vicepremiér Havlíček ve své odpovědi uvádí, že „vývoj v procesu přípravy a realizace výběrového řízení na výběr dodavatele jednoho bloku nového jaderného zdroje Dukovany a palivových souborů v posledních dnech předběhl Vaši interpelaci“. Z tohoto důvodu bude další postup v procesu výběrového řízení v lednu projednán předsedy politických stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně a následně o něm rozhodne vláda ČR.

Celý text interpelace a odpovědi najdete zde.

V kategorii Energetika, Legislativa

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 18.1.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky