Náprava s nevkusem v reakcích

Náprava s nevkusem v reakcích


Příspěvek četlo

 685 total views

Několik poznámek k rozhodnutí ÚS, týkající se neústavnosti některých pasáží volebního zákona. Předesílám, že se zrušením přepočítávání a limitů pro koalice souhlasím. Pokud jde o samotné přepočítávání, na světě je nespočet systémů, ale žádný není spravedlivý ke všem. Snaha o jednu nápravu vede k jiné křivdě, podobně jako pozitivní diskriminace.
Za vrchovatě nevkusné považuju náznaky a v případě Babiše a Benešové (a dalších) i přímá obvinění z kšeftu: Rychetský měl zmanipulovat nález ÚS, aby získal podporu pro svou kandidaturu na prezidenta. Ten člověk musí někomu strašně ležet v žaludku a tomu někomu se hrozně zajídá představa, že by se prezidentem stal.
I Kalousek ztratil glanc a zapškle „připomněl“, že Rychetský do ústavy onen neústavní princip nerovnosti hlasů zavedl. Všichni dělají, jako kdyby rozdělení na kraje různé velikosti bylo zámyslem nějakého jedince. Je nabíledni, že když jeden kraj je poloviční co do voličů než druhý, tak při stejném výsledku voleb holt „stačí“ na mandát polovina hlasů než v tom větším. Prostší aritmetika už existovat nemůže! Chtěli mít potentáti víc krajů, tedy více postů hejtmanů, radnic a náměstků všeho druhu? Tak to mají. To by žádný Rychetský nezmohl a žádný d´Hondt přepočítáváním nenapravil.

Fakta jsou jasná: Zákon s neústavními prvky (včetně přepočítávání) tehdy (2002) schválilo 52 senátorů (osm proti). V parlamentu byli proti pouze komunisté, takže řeči o spiknutí ODS a ČSSD jsou jen pusté kecy sklerotiků! Pro Rychetský i lidovečtí poslanci Kalousek, Kasal i Pithart. Podepsal bez výhrad prezident Havel.

Na závěr malá spekulace: kdyby prezident nevyhlásil volby „neočekávaně“ (leč právně v pořádku, neporušil jediný zákon a za těch pár let, co jsme svobodní, se o žádné zvyklosti nedá mluvit) dřív, měli bychom teď problémů několik:

  • požadavek na jejich odložení, protože se „to nestihne“,
  • v případě jejich nynějšího vyhlášení podezření, že je vyhlašuje účelově (viz předchozí bod),
  • v případě jejich odložení nařčení z účelové manipulace.

Takto se musí poslanci shodnout na přepočítávacím algoritmu a mají na to dokonce víc času než do voleb, protože pořádání voleb napadnuto není a přepočítání se dělá stejně až PO volbách.

A tady je moje paranoická otázka: nebyl náhodou na tom Zeman s ÚS domluvený? „Předčasným” vyhlášením de facto zabránil zmíněnému chaosu.

V kategorii Legislativa, Názory, Společnost

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 9.2.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky