Pandemický zákon – vládní návrh zákona – plný text

Pandemický zákon – vládní návrh zákona – plný text


Příspěvek četlo

 2,240 total views

Upozorňujeme na zcela zásadní návrh zákona – pandemický zákon. Od pádu komunistického režimu nebyl podniknut větší útok na demokracii a svobodu.

Celý text vládního návrhu zákona si můžete přečíst zde:

Vládní návrh Zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19

V důvodové zprávě vláda uvádí:

“Za současné epidemie onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem označovaným jako SARS CoV-2 se nicméně ukazuje, že zákon o ochraně veřejného zdraví nenabízí v rámci tam vymezených mimořádných opatření dostatečnou škálu nástrojů pro její zvládání.”

“Při ohrožení veřejného zdraví, tedy stavu, při kterém jsou obyvatelstvo
nebo jeho skupiny vystaveny nebezpečí, z něhož míra zátěže rizikovými faktory přírodních, životních nebo pracovních podmínek překračuje obecně přijatelnou míru a představuje významné riziko poškození zdraví, jsou orgány ochrany veřejného zdraví oprávněny použít mimořádných opatření zakotvených v této legislativní normě za účelem zabránění šíření infekčních a hromadně se vyskytujících onemocnění.”

a dále:

“Smyslem navrhovaného zákona tak je upravit zákonné mantinely pro vydávání opatření, která by měla za účelem zamezení dalšího šíření onemocnění COVID-19 omezovat některé činnosti či poskytování služeb, které jsou z pohledu epidemiologického rizikovými, případně naopak nařídit nějakou činnost, která by bránila šíření tohoto onemocnění, a to v rozsahu, na nějž zákon o ochraně veřejného zdraví dosud nepamatuje.
Postup podle zákona o ochraně veřejného zdraví však tímto zákonem není vyloučen, to znamená, že mimořádná opatření budou nadále vydávána i podle zákona o ochraně veřejného zdraví, a to podle toho, co bude třeba mimořádným opatřením regulovat.”

“Pro zajištění větší transparentnosti a jisté garance přiměřenosti regulace se navrhuje zakotvit režim, kdy by opatření vydávaná podle tohoto zákona podléhala předchozímu schválení vládou. Současně se navrhuje zahrnout pod tento režim i mimořádná opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví vydávaná s celostátní působností za stejným účelem.”

Sankce – citace z návrhu zákona

“Jelikož je třeba pro zamezení šíření či vzniku epidemie třeba dodržovat vydaná mimořádná opatření, je nutné zajistit jejich vynutitelnost. Osoby, které nesplní některou z povinností, které jim jsou uloženy mimořádnými opatřeními podle tohoto zákona, bude možné sankcionovat formou pokuty, a to až do výše 3 milionů korun.” (citaci z návrhu zákona vytučnil autor článku)

“V případě opakovaného páchání přestupkových jednání (po nabytí právní moci rozhodnutí o stejném přestupku) se zakotvuje zostřený sankční mechanismus, a to v pokutě až do výše 4 milionů korun, jelikož je třeba odrazovat od opakovaných protiprávních jednání subjekty, které by tak hodlaly činit. Zakotvena je nově i otázka evidence přestupků, kdy přestupky spáchané podle § 8 odst. 2 písm. a) budou nově zapisovány do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů.” (citaci z návrhu zákona vytučnil autor článku)

“Návrh dále obsahuje úpravu spočívající v zapojení ČR (konkrétně aplikace eRouška) do systému EFGS, kde je nutné v rámci zapojení do systému zajistit správu a předávání dat z této aplikace, a to dat specifikovaných v čl. 1 bodu 5 prováděcího rozhodnutí Komise (EU) 2020/1023 ze dne 15. července 2020, kterým se mění prováděcí rozhodnutí (EU)
2019/1765, pokud jde o přeshraniční výměnu údajů mezi vnitrostátními mobilními aplikacemi pro vysledování kontaktů a varování s ohledem na boj proti pandemii COVID-19.” (citaci z návrhu zákona vytučnil autor článku)

“Dále se zakládá možnost krajským hygienickým stanicím, potažmo Ministerstvu zdravotnictví, v případě potřeby přenést na jiný subjekt výkon činností prováděných v rámci epidemiologického šetření, které spočívají ve zjišťování informací důležitých pro epidemiologické šetření. Důvodem této úpravy jsou zkušenosti z průběhu stávající epidemie, kdy se ukazuje, že činnosti jako tzv. trasování nejsou zvládnutelné při standardní personální kapacitě hygienické služby.”

“Změnou zákona o státních hmotných rezervách se v souvislosti s vyhlašovanými opatřeními stanovuje právní rámec pro možnost poskytování pohotovostních zásob ze zásob Státních hmotných rezerv pro potřeby zajištění efektivity mimořádných opatření
ke zvládání epidemie onemocnění COVID-19.”
(citaci z návrhu zákona vytučnil autor článku)

K testování na školách vláda v důvodové zprávě píše:

“Postupné zavedení plošného a pravidelného screeningu na přítomnost viru COVID-19 pomocí kombinace neinvazivních Ag testů a PCR konfirmace v souladu s dlouhodobě deklarovanou prioritizací jednotlivých skupin žáků a studentů je významným předpokladem obnovení prezenční školní docházky v připravených režimových opatřeních i v současné nepříznivé epidemické situaci. Pravidelné testování by mělo doplnit další modely zpřísněných režimových opatření na školách, a přispět tak k bezpečnějšímu a stabilnímu prezenčnímu vzdělávání ve školách.”

Dále čtěte plný text návrhu zákona, včetně důvodové zprávy zde.

Širší kontext

Odmítavé stanovisko Advokátní komory k návrhu Pandemického zákona

Rozhlas: Pandemický zákon není projednán s právníky a obsahuje gramatické chyby, zlobí se senátor Horník

Pandemický zákon dá ministerstvu zdravotnictví nové pravomoci. Mohlo by regulovat služby i MHD

Novinky: Vláda schválila pandemický zákon
Vláda přišla s nástrojem, jak zavírat obchody i bez nouzového stavu

Komiks Pansexuální zákon

V kategorii Legislativa, Zdravotnictví

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 19.2.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky