Petr Ješátko: Názor odborníků na situaci v šumavských lesích

Petr Ješátko: Názor odborníků na situaci v šumavských lesích


Příspěvek četlo

 1,011 total views

Přinášíme upravený článek P. Ješátka st. o problematickém přístupu k šumavským lesům.

Nemohu se smířit s tím, jak jsou v současné době obnovovány a rozšiřovány smrkové monokultury v nižších polohách, podle současného vedení parku to správné pro zisk! Dřevo je těženo, prodáváno a vzniklé holiny ponechávány přírodním procesům. Česky řečeno je to rabování přírody. Vedení parku Šumava, dosazené před sedmi lety ministrem Brabcem, několik ekologických aktivistů po setkání s panem Babišem a několik profesorů, dnes již jen přihlížejících, zásobují veřejnost v mediích, ke kterým mají díky vládnoucí garnituře přednostní přístup, odbornými nesmysly.

Dovoluji si proto alespoň tímto způsobem zveřejnit fakta odborníků na lesní ekosystémy, kteří již třicátý rok upozorňují na změny klimatu, a tedy i lesních vegetačních stupňů, což se týká i území Národního parku Šumava.

Lesnická typologie, tedy pro laika přírodní stanoviště, byla prováděna důkladně na území parku před rokem 1991, tedy zřízením parku. Od té doby došlo v důsledku klimatických změn ještě k dalšímu posunu lesních vegetačních stupňů v neprospěch lesního vegetačního stupně smrkového. I v té době tvořil smrkový lesní vegetační stupeň pouze málo přes 19 % území a ostatní území, tedy cca 80 % tvořily lesy smíšené. I ty byly v minulosti působením člověka, kácením jedle a buku, značně ekologicky negativně ovlivněné a labilnější než lesy přírodě blízké. Celá inventarizace je zde.

Jsem přesvědčen, že by v současnosti měla rozhodovat vědecká fakta. Nikoliv politická rozhodnutí vládnoucích garnitur se vztahem k lesním ekosystémům, postaveným na zisku. Tak se to stalo v padesátých letech a jako červená niť se to nese děním v lesích dodnes.

Související odkazy:
Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi.
Další články Petra Ješátka na našich stránkách.

V kategorii Názory, Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 2.3.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky