Petr Ješátko: Šetření na nepravém místě

Petr Ješátko: Šetření na nepravém místě


Příspěvek četlo

 1,365 total views

Před 60 lety jsem nastoupil lesnickou profesi od motyky a pily, jak bylo tenkrát předpokladem pro lesníka. Vždy, jako fořt, jsem si vybíral lesníky, kteří měli vztah k lesu a především k pěstební činnosti. Celá léta jsme byli kontrolování nadřízenými od lesních závodů, počínaje po ministerstva a státní správy lesního hospodářství. Za výsledky práce, a tedy i za to, co po nás zůstávalo, včetně zalesněných případných holin či podsadeb jedlí a listnáčů, jsme dostávali i odměny za dlouhodobé výsledky péče o les.

Nejinak tomu bylo i v Národním parku Šumava. Po r. 2000 však tato kontrola z ministerstva životního prostředí i její pobočky Územního odboru v Českých Budějovicích přestala a kde není kontrola jako zpětná vazba řízení, tam je nepořádek a chaos. Dovršil to ministr Brabec, který se prokázal v tomto směru jako buď naprostý diletant, nebo větší škůdce šumavských lesů než všechny přírodní kalamity.

Mnoho faktů jsem již zveřejnil, a tak zveřejňuji další střípek do mozaiky tohoto člověka. Po dosazení svého (resp. Babišova) ředitele Hubeného před sedmi lety nový ředitel prohlásil, že se nebudou sázet šumavské jedle a listnáče, že prý je stejně zvěř sežere. Dokonce to prohlásil i v České televizi. Do té doby jsme tyto dřeviny vysazovali, a zvyšovali tak ekologickou stabilitu lesních porostů a biodiverzitu, místo smrkových monokultur.

Pan Hubený, aby zvěři „žraní“ usnadnil, výrazně omezil i ochranu námi vysázených dřevin, která musela být ze zákona prováděna.

Jak to dopadalo celá léta pod ministrováním pana Brabce se můžete podívat na obrázku.

A v současné době pan ředitel Hubený hledá zájemce, kteří budou tyto škody v lese hledat, a jak říká, monitorovat.

Zaměstnanci parku, lesníci, musí přihlížet, a tak se dostanou opět ke slovu („monitoringu“) zájemci oslovení Duhou a dalšími podobnými. Vše pochopitelně za peníze ušetřené na neprovedené ochraně dřevin.

autor je bývalý vedoucí kalamitního štábu NP Šumava v roce 2010

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 27.5.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky