Mikulášovi Minářovi něco uniká – co to je?

Mikulášovi Minářovi něco uniká – co to je?


Příspěvek četlo

 547 total views

(Převzato z FB)

Já teda nevím, asi mi něco uniká, ale pořád mi přijde, že vyslovit teď vládě nedůvěru je pěkná kravina. A obrovský risk. Copak to nikdo až na pár novinářů nevidí?

Jasně, chápu všechny argumenty opozice. Tahle vláda si důvěru prostě nezaslouží. Každý týden přináší další důkaz, dějí se hrozné věci. Hamáček, Vrbětice, střet zájmů. Jasně, Miloš Zeman má už teď na vládu obrovský vliv. To všechno je pravda.

A proto uděláme co? Dáme Miloši Zemanovi možnost dělat si co chce. A budeme se modlit, aby byl hodný a dodržoval své sliby. Vyslovením nedůvěry vládě opozice především vysloví důvěru Miloši Zemanovi a dá mu obrovský manévrovací prostor!

Potenciální zisk pro opozici? Minimální. Potenciální rizika pro republiku? Obrovská.

Asi nikdo nepodezírá právě mně z podceňování rizika, kterým je Andrej Babiš pro naši zemi. Možná vám to přijde zvláštní, ale zdá se mi, že v tuto chvíli, kdy opozice nutně musí volit ze dvou zel, je tu ještě zákeřnější a nebezpečnější hráč než je Babiš. Miloš Zeman. Proč?

Protože na rozdíl od Babiše nemá co ztratit. Chce se mstít a panovat. A zbývají mu poslední dva roky. Vzpomeňte si na všechny ty hnusy, které už udělal. Na všechny ty lži, nadávky, zesměšňování, porušování ústavy, instalaci svévolné úřednické vlády, vychvalování totalitních režimů, vekslácké pohůnky na Hradě… Asi si říkáte, že už to horší být nemůže.

Může. Protože Miloš Zeman jde do finále. Začíná poslední etapa jeho velké šachové hry. Volby 2021, vše co bude před nimi a vše co bude po nich. A také volba příštího prezidenta a předání moci. V tom všem bude chtít mít prsty. Bude chtít završit své dílo. A pokud dostane prostor, může si dovolit horší věci než kdy dřív. Stačí si vzpomenout na Klause, co udělal v závěru svého mandátu on. Amnestie pro největší sígry. Zahlazování stop. Snaha si pošéfovat a pokrýt budoucnost. Prostě to nejhorší na konec, kdy už nemusíte držet tvář.

Myslíte si snad, že Miloš Zeman už se chystá do důchodu a nebude intrikovat a hrát naplno hnusné karty až do konce? Pak vám gratuluji k tomu optimismu. To, jak Babiš ničí naši zemi, by nikdy nebylo možné bez takového prezidenta. Miloš Zeman mu jde částečně na ruku, částečně po krku. Ovládá ho. Dává mu instrukce. Půlka lidí ve vládě jsou ministři Miloše Zemana. Tak se stáváme svědky neuvěřitelných situací, kdy se Marie Benešová snažila získat skalp nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, hrozila mu kárnými žalobami, a byl to Andrej Babiš, kdo ho bránil. Evidentně je to ještě víc Zemanova než Babišova ministryně.

Chápete to? Babiš má co ztratit. Ví, že případné demonstrace ohrozí jeho volební výsledek. Andrej Babiš se musí pohybovat alespoň v elementárních mantinelech. Musí uspět ve volbách. Ale Miloše Zemana už žádné volby nesvazují. Dovolí si cokoliv, aby své dílo dotáhnul do konce.

Pokud opozice vysloví vládě nedůvěru, dá k tomu Zemanovi příležitost. Podívejme se, co může následovat. I když Zeman řekl, že to neudělá, může si jmenovat vlastní úřednickou vládu. Kdo zaručí, že to tak nebude? A pokud se to stane, pak se budou dít věci.

  • V létě končí mandát řediteli BIS Koudelkovi. Po jeho skalpu Zeman touží. Ředitel BIS je jmenován a odvoláván vládou.
  • Stejně tak může velice brzy dojít k výměně ředitele ČT – i tu chce Zeman částečně zničit, částečně ovládnout.
  • Přehodnocení Vrbětic a vztahu k Rusku a Číně. Návrat ruských agentů na ambasádu.
  • Přiklepnutí Dukovan Rusku.
  • Kanál Dunaj–Odra–Labe
  • Zakázky spřáteleným oligarchům
  • Výběr nového nejvyššího státního zástupce podle Zemanovy libovůle.

Jak by taková Zemanova vláda vypadala? To ilustruje jeho dávný výrok – „Kdybych měl 16 Marií Benešových, tak je jich ve vládě 16.“ Šestnáct všehoschopných lidí v Zemanově vládě. To by byla opravdu paráda. Navíc nikdo netuší, jak dlouho by svou provizorní vládu Miloš Zeman nechal vládnout bez důvěry i po parlamentních volbách v říjnu. Že se to nemůže stát? Že už by to bylo příliš? Že Miloš Zeman řekl, že to neudělá?

Pardon, ale jestli se chceme spolehnout v tak rizikové situaci na několik slov člověka, který opakovaně lhal, který mění názory jak fouká vítr a který využívá všechny špinavé mocenské kličky, aby dosáhl svého, tak jsme neuvěřitelně naivní.

Vyslovení nedůvěry vládě bude mít v tuto chvíli za následek buď vládu Miloše Zemana, nebo zvýšení jeho vlivu na současnou vládu. Bude držet Babiše pod krkem ještě víc. Jeho moc každopádně vzroste.

Co tím může opozice získat?

Prakticky nic. Je to jen symbolické vítězství, které snad uspokojí pár naštvaných voličů. Opozice ukáže, že se na něčem shodne a že „něco proti Babišovi dělá“. Ale tohle něco se nám může šeredně vymstít. Volby to ani neurychlí, ani to opozici nepomůže. Právě naopak.

Babišovi to dá úžasnou možnost vytáhnout před volbami znovu kartu oběti. Vidíte? Naočkoval jsem národ, rozvolnili jsme, všechno se daří, ale ta zlá a nepřející opozice místo konstruktivní spolupráce nám to tady kazí. Ti mají vládnout?

A bude to mít zase úspěch. Babiš bude jezdit po republice a za všechno špatné dá vinu opozici. Vyvlíkne se z odpovědnosti za pandemii. To by mu nikdo neměl dovolit. Obzvlášť teď, když mu preference konečně klesají – měl by si to vyžrat až do konce.

No a to nejhorší jsem si nechal na konec. Jestliže má opozice jenom 70 mandátů, víte, kdo nakonec rozhodne o tom, zda vládě bude či nebude vyslovena nedůvěra?

Budou to komunisté a SPD. A kdo ovládá komunisty a SPD? Miloš Zeman! Bude to tedy Miloš Zeman, kdo nakonec rozhodne o tom, zda se mu hodí či nehodí do krámu, aby byla nedůvěra Babišovi vyslovena. Vojtěch Filip i Tomio Okamura se s prezidentem jistě ochotně domluví, co mají udělat (taky za to něco dostanou).

Copak si nepamatujete, kdo byl první politik, který přišel (po konzultaci se Zemanem) s tím, že by se měla Babišovi vyslovit nedůvěra? Byl to Tomio Okamura. Hned poté komunisté najednou vypověděli vládě podporu. Teprve to přivedlo koalici SPOLU k úvahám o vyslovení nedůvěry.

Nemohu si pomoct, ale zdá se mi, že opozice strká hlavu do oprátky a chystá se dát Zemanovi možnost sehrát si poslední představení v takovém stylu, proti němuž bylo všechno, co jsme zatím viděli, slabý odvar.

Víte, možná, že to tak nedopadne. Doufám, že se mýlím. Ale znovu říkám – ten, kdo si o tom podle své potřeby rozhodně – bude Miloš Zeman. Situace je příliš vážná na to, aby mu teď opozice skočila na špek a sehrála roli užitečných idiotů.

Možná se mýlím a jsem úplně mimo. Možná má opozice nějaké informace, které mi chybí, větší vhled, nebo tajný plán. Nevím. Akorát jsem nějak neslyšel žádné argumenty, které by mi tuto obavu vyvrátily, proto ji vyslovuji nahlas. Slyšel jsem morální apely a snahu nějak uspokojit své voliče. Ale přešlap teď může být fatální. Budu proto rád za diskusi, jak to vidíte vy.

Co má tedy opozice dělat, když jsem tak chytrej?

Jedinou věc. Křížem krážem od rána do večera masově jezdit po republice a trpělivě se snažit získat vlažnější lidi a nevoliče, aby šli volit a ukončili tenhle marasmus. Být vidět. Tak jako to dělá Šlachta – je vidět, že to funguje. Dát lidem naději, že tu je alternativa a že může být líp. Vysvětlit, co je špatně a co pozitivního nabízí.

To je ta jediná cesta. Babiš padá a opozice má jedinečnou šanci do toho začít pořádně šlapat a získat lidi na svou stranu. V ulicích, ne v telce. Teď už nemá smysl nic jiného než pořádná volební ofenziva. V tom bychom měli my všichni pomoct a mluvit s lidmi okolo sebe, protože tyhle volby budou rozhodující. Je to i na nás!

Takže ať už to ve čtvrtek dopadne s tou nedůvěrou jakkoliv, držme si palce a pomozme, ať to opozice co nejlépe zvládne a ať nenastane ten nejčernější scénář. Díky.

P. S. Ta fotka byla pořízena včera, v pondělí 31. 5. 2021. Vidíte ten Zemanův výraz?

V kategorii Dokumenty, Převzato

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 2.6.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky