Petr Ješátko: Šumava dnes zažívá nápor turistů

Petr Ješátko: Šumava dnes zažívá nápor turistů


Příspěvek četlo

 1,149 total views

Když teď v noci přemýšlím, napadá mě otázka: Ví většina z nich o lesích v národním parku například tohle? Podívejte se na tento v minulosti zakázaný film, který nechala natočit Správa parku a který se následně nehodil po odvolání vedení parku. Mezitím se vystřídali další ředitelé a (jak se zdá) film se také nehodí. Nikde asi v návštěvnickém středisku není k dispozici.

Pokládám si otázku proč asi a hned si sám sobě odpovídám: Nehodí se těm, tedy i současnému vedení parku, které vykládá veřejnosti, že holiny s odvezeným a prodaným dřívím a nezalesňované jsou vlastně „startováním“ přírodních procesů. Paradox! Pokud mohu porovnávat ve filmu hovořícího exministra ŽP Ladislava Mika, musím mu dát zapravdu, že holina je nejhorší pro lesní ekosystém a dokonce nezalesněná holina je zločin na přírodě.

Následný ministr Bursík ve svém rozhodnutí dal po orkánu Kyrill možnost řediteli parku nezalesňovat holiny 28 let. Toho tehdejší ředitel nevyužil a jako lesník, nechal holiny zalesňovat. Vše „vylepšil“ až současný ministr Brabec, který nejen že umožnil rozsáhlé holiny s odvezeným a prodaným dřívím 28 let nezalesňovat, ale dokonce je zahrnout do bezzásahovosti.

Nechci dále komentovat , ale lesník, po kterém zůstanou vykácené a nezalesněné holiny, odkud dříví prodal, není lesníkem, ale něčím, pro co nemám coby šumavský fořt v důchodu slušný výraz. Podívejte se na krátký film s exministrem Mikem.

autor je bývalý vedoucí kalamitního štábu NP Šumava v roce 2010

V kategorii Názory, Společnost, Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 25.7.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky