Petr Ješátko: Uplynulo jedenáct let a posuďte, co se změnilo na Šumavě

Petr Ješátko: Uplynulo jedenáct let a posuďte, co se změnilo na Šumavě


Příspěvek četlo

 1,561 total views

Když tak přemýšlím o tom, co se změnilo v Národním parku Šumava od této demonstrace po volbách v r. 2010 dovoluji si zveřejnit ze svého archivu záznam z této akce. Ještě nikde nebyl zveřejněn a je zde celý průběh a omlouvám se, že je to dlouhé. Ovšem historii je třeba znát podrobně, nikoliv pouze z tiskových zpráv, či různě upravovaných prohlášení úředníků, či politiků. Zvláště nyní před volbami, kdy se politici předhánějí ve slibech, jak zřídí další národní parky.

Naprosto souhlasím, ovšem musí to být skutečné národní parky pro přírodu a lidi s ní cítící a kteří chtějí se od přírody učit, nikoliv pouze využívat to, co nám zde předchozí generace zanechala. Naopak se snažit přírodě vrátit to, co jsme ji z neznalosti, či ziskuchtivosti vzali. Myslíte si, že tito demonstrující, z nichž některé jste znali, či znáte, chtěli přírodě vracet? Viz záznam demonstrace, velice dobře připravené i načasované po změně ministra.

Protože jsem v Národním parku Šumava pracoval jako lesák prakticky od jeho vzniku až do odchodu do důchodu začátkem r. 2011,mohu s čistým svědomím říci, že tato idea byla uplatňována v plné míře pouze v prvních letech. Další vývoj ovlivňovali již ministři různých politických stran a s různými záměry, často proti poslání národního parku, ale i proti místním obyvatelům pracujícím v lese jako živnostníci.

O co na Šumavě šlo a dodnes jde a o čem se na této demonstraci nemluví: V prvé řadě to byly pozemky ve vlastnictví státu a jejich záměr je za co nejmenší cenu získat do majetku různých vlivných osob. Napsalo se proti tomu mnoho, stalo se minimum. Viz příklad.

Dále bylo trnem v oku zadávání veřejných zakázek na práci v lese a současně i prodej dříví. Transparentnost zajistil tehdejším vedením zavedený program LesIS, který umožňoval minitendry na jednotlivé činnosti, a tak se stal rovnocenným partnerem velkým dřevařským firmám i místní malý živnostník, včetně žen v pěstební činnosti. Podívejme se, jak vypadal, a dnes to bohužel již nejsou minitendry pro malé, ale maxitendry pro velké a malý živnostník u nich může dělat jako subdodavatel a odevzdávat z každé faktury desátky. Diví se někdo, že mnoho místních Šumavu opustilo, domy prodalo či odešli pracovat do vedlejších Bavor? Podívejte se, co se nelíbilo v tomto pořadu České televize.

Pan ministr Brabec mi napsal, že zajistil klid na Šumavě. Trošku mi připomenul bývalého šéfa KSČ pana Jakeše, který také požadoval klid na práci. Ono se totiž v klidu dá i krást, podvádět i rabovat a ty kteří mlčí, odměňovat funkcemi. Prosím, podívejte se například na tento komiks, který vlastně není komiksem, ale popsáním skutečnosti, jak se klid za ministra Brabce zajišťoval. A na výsledek klidu na práci podle ministra Brabce se můžete podívat zde.

Dovolte, abych závěrem svého článku popřál novým politikům a zejména nové vládě, aby zřizovali skutečné národní parky, nikoliv fabriky na dříví a lunaparky, pro zisky svých kamarádů a zároveň, aby současné národní parky byly parky hodné civilizované zemi, nikoliv zemi, kde místo přírody vládne lidská ziskuchtivost.

V kategorii Společnost, Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 19.9.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky