Jaká bude vláda? ČEZká a Mostecká uhelná

Jaká bude vláda? ČEZká a Mostecká uhelná


Příspěvek četlo

 665 total views

MUS

Dokument programové prohlášení vlády obsahuje jen velmi málo konkrétních, testovatelných bodů. V podstatě je spíše takovým chlácholivým bianco šekem. Jaká je a bude skutečná politika vlády je možné určit jen podle jejích činů. Zatím těch činů mnoho nebylo, přičemž nejvýraznější jsou masivní personální výměny na ministerstvech a jednotlivých úřadech. Pojďme si je tedy rozebrat a pokusit se z nich odhadnout další vývoj české “politiky”.

ČEZká?

Bude vláda ČEZká? Ministr zahraničních věcí Jan Kohout přišel na ministerstvo rovnou z dozorčí rady ČEZu. Souhlasím, lepší zastoupení v zahraničí si ČEZká republika přát ani nemohla. A je co žehlit. Vztahy s BulharskemRumunskemAlbánií jsou napjaté, zájmy ČEZka jsou ohrožené. Abych však nebyl jen ironicky rýpavý, nový ministr zastavil prodej zámku Štiřínprodej Lobkovického paláce, za což patří novému ministrovi, zcela bez ironie, poděkování a potlesk ve stoje.

Mostecká uhelná?

Bude vláda Mostecká uhelná? Soud s bývalými manažery se ve Švýcarsku pro bývalé manažery nevyvíjí vůbec dobřeDe Groot začal mluvit. Česká republika by měla dostat odškodnění přes 3 miliardy.

Připomeňme, že manažeři ovládli MUS za Zemanovy vlády (MPO: Grégr, Finance – Mertlík), kteří průběžně docházejí ke kauze vypovídat. Nepochybně shodou nijak nesouvisejících okolností se stala na Ministerstvu průmyslu a obchodu novou náměstkyní Alexandra Rudyšarovábývalá tisková mluvčí Mostecké uhelné. Jistě bude mít spoustu práce. Jedno považuji za jisté. Transakce bývalých manažerů by nemohla projít bez podpory státu. FNM ztratil majoritu a tím vliv, antimonopolní úřad transakce schvaloval. Až se rozkryje a prokáže zodpovědnost státu, půjde politicky o hodně, možná o všechno.

Abych nebyl jen rýpavý, za následující změnu naopak náleží MPO palec nahoru: Šmejdi to budou mít těžší. MPO předkládá novelu zákona o ochraně spotřebitele.

Chrenkova?

Ministrem průmyslu a obchodu se stal Jiří Ciencila, který pracoval 13 let jako generální ředitel pro Tomáše Chrenka. A ano, Tomáš Chrenek byl nejštědřejším sponzorem nynějšího ministra financí Jana Fischera.

Na dotaz novináře, zda v mnohaleté spolupráci s Chrenkem nevidí možný střet zájmů, Cienciala odpověděl, že o střet nejde, spíše o synergii. Souhlasím s tím, lépe bych sarkasmus nedokázal zformulovat.

Rés summé

Vláda bude korporativní, jako byly ostatně i ty předešlé. Postavení občana vůči politickým korporacím zůstane podřízené. Netrapme se: Naprosto stejný problém řeší občané v celé EU, o USA ani nemluvě. Hlavním politickým heslem 19 století bylo: “Proveďme odluku státu a církve.” Povedlo se. Žijeme v sekulárním státě. Zaplaťpánbůh.

Heslem pro 21. století budiž: “Proveďme odluku státu a korporací.”

Korporace jsou dobré, když vyrábějí pro své zákazníky věci; jsou špatné, když využívají svých zdrojů (mnohdy větších než jsou zdroje celých států) k podřízení celé společnosti svým cílům. – Toto je skutečné politické téma dneška, nikoliv různé pseudoudálosti a hašteření, prezentované jako politické dění v ČR.

V kategorii Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 11.8.2013

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky