Boj o Kozákův dům pokračuje: Zástupce Prahy 1 čeká grilování v Senátu

Boj o Kozákův dům pokračuje: Zástupce Prahy 1 čeká grilování v Senátu


Příspěvek četlo

 766 total views

Kozakuv_dum_v_Senatu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senát se případem bourání Kozákova domu na Václavském náměstí zabýval na své loňské schůzi – 23.11. 2011. Podnětem k  jednání senátu byla tehdy petice více než 13.000 občanů, kteří svými podpisy protestovali proti záměru zbourat Kozákův dům na Václavském náměstí.

Porušení zákona konstatoval v této kauze kromě Senátu i samotné ministerstvo kultury a ombudsman ČR.

Cituji ze zprávy Ombudsmana„Je vytvářen stav, kdy určitý celek či území požívá památkovou ochranu, avšak jednotlivé objekty, které tvoří jeho součást nikoliv. Jejich postupnou změnou či odstraněním může dojít k tomu, že smysl památkové ochrany územního celku bude vyprázdněn.“  píše se v tiskové zprávě ombudsmana. A roli dotčených správních orgánů ombudsman hodnotí takto: „Situace, kdy správní orgán nepřihlédne bez řádného odůvodnění k názoru odborného orgánu, ať již státní památkové péče, nebo kteréhokoli jiného, popírá smysl existence těchto odborných institucí.“ 

Senát tehdy konstatoval, že petice je důvodná a kritizoval Odboru památkové péče Magistrátu Hl. m. Prahy i MK za nedodržování nařízení vlády. Ačkoliv Senát explicitně požádal příslušné správní orgány o to, aby byl informován o dalším průběhu řízení, byl vynechán z rozdělovníku Územního rozhodnutí i Demoličního výměru.  Nepochybně i na tento nestandardní a protiprávní postup se budou senátoři dotyčných úředníků ptát.

Plánovaná úterní schůze znamená, že Senát dále v plném rozsahu trvá na splnění svých loňských usnesení.

Kromě účasti  Občanského monitoringu a ASORKDu, kteří jednání uvednou, jsou na senátní schůzi pozváni tajemník úřadu Prahy 1ředitel stavebního odboru Prahy 1ředitel odboru Památkové péče Hlavního města Prahyministr kultury. Budou odpovídat na otázku, proč nebyly vypořádány připomínky Senátu z loňského roku.

Já osobně od této schůze očekávám posun ke zrušení rozhodnutí památkářů Hl. m. Prahy, které bylo, jak se shodují MK, Senát i Ombudsman, v rozporu se zákonem.

Pozvánka na jednání Senátu je zde.

Veškeré dokumenty k celé kauze si můžete přečíst zde.

Tiskovou zprávu ASORKDu si můžete přečíst zde.

V kategorii Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 4.10.2013

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky

Předchozí: