Jiří Gebert: U Sixtů – Nový koncept Ritz-Carlton

Jiří Gebert: U Sixtů – Nový koncept Ritz-Carlton


Příspěvek četlo

 1,254 total views

Přetiskujeme příspěvek pana architekta Geberta ke kauze domu u Sixtů. O kauze jsme psali v příspěvku Dům u Sixtů: pro své sladké developery udělá Praha vše. Ano, vše. Se stanoviskem pana architekta Geberta se za Občanský monitoring plně ztotožňujeme.

Hotely řetězce Ritz-Carlton patří k nejdražším a nejlepším hotelům. Exkluzivní brand firmy Marriott nabízí takový hotelový standard, který v Česku dosud chybí.

Představit si, že se hotel u Sixtů na Staroměstském náměstí po sloučení s několika blízkými domy promění v pražský Ritz-Carlton si kromě developera firmy Akroterion s.r.o. a radnice Prahy 1 a Magistrátu Hlavního města Prahy sotva kdo dovede představit.

Laik, tak říkajíc, žasne nad luxusem, který hotelový brand Ritz-Carlton nabízí a odborník se diví jak bude architekt řešit hotelový provoz v pěti samostatných domech, mezi kterými leží další domy, k tomu na pozemku, který nemůže dát potřebnému počtu pokojů denní osvětlení, protože je nalepen na jiné stavby, nebo kouká na těsný cizí dvorek. V památkové oblasti bude podroben mnoha restrikcím chránícím cennou historickou památku v nejstarší a nejcennější památkové lokalitě Prahy . Z hlediska ochrany historické lokality je vyloučeno právě to, bez čeho si smysluplnou dispozici a provoz nelze představit, tedy sloučení pěti Staroměstských domů do jednoho objektu. I navýšení nad dnešní niveletu není možné pro porušení krajiny historických střech, tak dobře viditelné z věže radnice. Také ulice, do kterých se objekt obrací, nejsou zrovna oázou klidu. Těžko si představit také požární sprinklery a roury vzduchotechniky v historickém interiéru, prostorné lobby, výtahy a úniková schodiště v gotickém půdorysu domů.

Bezpochyby se tedy bude jednat o zcela nový koncept městské luxusní rezidence.

Na jeho veřejnou prezentaci se Pražané těší.

Ritz-Carlton se zaříkává ekologií provozu a designu a je tedy otázka, jak dalece manažeři Ritzu vědí, co to znamená v Praze. Neradi bychom se dočkali toho, že dnes záměrně chátrající objekty se zhroutí, bez povolení k demolici – tak jako už jedné neděle spadl předchůdce galerie Myšák nebo dům paní Matragi, aby cesta k „řešení“ byla volná.

Vstřícnost, s kterou projekt postupoval, již nikdo negarantuje správnost a kritických otázek je spousta. Nejen o tom, jak mohli magistrátní památkáři stavbu povolit (NPÚ byl proti) a jak ji chtějí dnes chránit.

Ale i to, zda Marriott chce podstoupit tato rizika a zda je opravdu ve smluvním svazku s developerem. Z praxe v mnoha hotelových projektech bych najisto očekával, že prestižní řetězec do takového projektu nevstoupí.

O tom jak Ritz chce rozplést gordický uzel nevhodné památkové lokality, se brzy začne dohadovat nejen pražská, ale světová kulturní veřejnost i majitelé hotelových karet.

Kauza Ritz-Carlton brzy nahradí aktuální lamentaci nad tunelem Blanka. Nemusíme ale čekat rovnou novou pražskou ostudu. Tedy nic hezkého pro Ritz-Carlton a pro Prahu.

Proč tak významnému zájemci stát a magistrát neumí nenabídnout jinou lokalitu, najít opravdu Prahu kultivující řešení. Co třeba kasárna na Pohořelci, nebo Branický pivovar, původně konvent jeptišek.

Hotely uzavírají obvykle smlouvy na 10 let, hádejme se o tom, co bude dnes a co bude potom. Proto čeká Praha na veřejnou prezentaci projektu.

Jiří Georg Gebert, Architekt s řadou nadnárodních realizací v hotelové branži.

 

Podpořte prosím online petici za ochranu domu u Sixtů

Odkaz na petici je zde.

V kategorii Praha

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 12.5.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky