Petr Ješátko: Ekologicky myslícím lesníkem se člověk rodí a umírá

Petr Ješátko: Ekologicky myslícím lesníkem se člověk rodí a umírá


Příspěvek četlo

 1,503 total views

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na snímku prof. Fanta.

Přetiskujeme text Petra Ješátka.

Česká televize odvysílala překrásný dokument Divočina Evropana Josefa Fanty k 85.výročí narození našeho předního lesnického ekologa, profesora Josefa Fanty. Mluvil z duše nám, nejenom starým ekologicky myslícím a jednajícím lesníkům, ale i té části mladých, kteří nepodléhají dogmatu svých nadřízených. Hezky o tom i píše další mezinárodně uznávaný vědec z oboru ekologie Chris Maser, v knize Přeměněný les. Ten doslova uvádí: “Aby bylo trvání dogmatu lépe zabezpečeno, jsou lesníci prostřednictvím soustavy odměn a trestů vedeni k bezvýhradnému přijímání vládnoucího dogmatu. Když lesník projeví odvahu dogma zpochybnit, setká se u druhých nejprve se zlostí a později jej obklopí val odmítání a odporu.”

A to platí i u nás v Národním parku Šumava.

Pan profesor Fanta vzpomíná v tomto pořadu na to, jak komunisté v padesátých letech odmítali přeměňovat smrkové monokultury výsadbou listnatých sazenic a jedle, na porosty ekologicky stabilnější, přírodě blízké. Ukazuje, v jakém stavu našel holiny v Krkonoších po roce 1989, jak prostřednictvím nadace FACE začal pomáhat tohle vše napravovat. I nám tady na Šumavě z této nadace bylo přiděleno na lesní školky, zabezpečení geneticky cenného semenného materiálu, tedy sazenic, přeměn smrkových monokultur na smíšené lesy, více než 100 mil. Kč.

Na stovkách hektarů se to provádělo až do konce roku 2010. Prosím, podívejte se na krátký film Přidej se, Zachraňte Šumavu II, od 4 minuty a zjistíte, že to, co se do té doby v tomto směru na Šumavě v zásahovém území v péči o les provádělo, bylo od začátku ve všech Plánech péče a plně v souladu s tím, co uvádí v dokumentu pan profesor Fanta. Naopak po tomto roce došlo k výměně vedení Ministerstva životního prostředí , následně managementu Národního parku Šumava a nastalo dogma, které popisuje obecně ve světě Chris Maser. Možná to někomu připomene i ta padesátá léta v naší republice v lesnictví. Bývalý náměstek, dnešní ředitel, odmítl pokračovat v plánech péče o les, zpracovaných botaniky, zoology, lesnickými odborníky se znalostí lesních ekosystémů a coby člověk s povrchními znalostmi lesních ekosystémů začal prosazovat svá dogmata… Podívejte se na dokument České televize Šumava před bouří, od 11 minuty… Další nové dogma je požadavek na lesní personál nezalesňovat holiny po kalamitách z minulosti ani současnosti po dobu 28 let. Tedy to, co pro lesníka je naprosto nepřijatelné, protože holina s vytěženým, z ekosystému odvezeným a prodaným dřívím, bez následného zalesnění je vůbec to nejhorší pro lesní ekosystém, co jej vůbec může potkat. Viz článek Šumava nebo holina. V příloze tohoto článku je vědecky prokázáno v několika přiložených dokumentech, o jaký zásah do přírodních procesů, včetně dopadu do vodního režimu krajiny, se jedná. Jedná se tedy o naprostý odklon od kontinuity péče o lesní ekosystémy, viz článek Porušování kontinuity Plánů péče v Národním parku Šumava. Další dogmatem pana ředitele je, že je třeba omezit pěstování sazenic listnatých dřevin a jedle. Tedy výrazně zlikvidovat to, co nám pan profesor díky financím z nadace Face umožnil… Dostat geneticky cenné dřeviny prostřednictvím této činnosti následně tam, kde je člověk v minulosti svoji neodborností či touhou po zisku (jako méně ekonomicky výnosné) z lesních ekosystémů odstranil a způsobil tak labilitu lesních porostů na Šumavě v nižších polohách. V neposlední řadě současné vedení parku dokonce dokáže předvést další dogma, že v národním parku udělá více škody kůň než stroje na sklízení dříví, viz absurdní sdělení v pořadu České televize Otevřeno nebo zavřeno atd…

To, co se na Šumavě děje v současnosti, již nehodlají trpět ani mezinárodní ochranářské instituce a hrozí Národnímu parku Šumava vyloučením ze seznamu národních parků světa, viz článek Česká cesta “péče” o Šumavu.

Rozhodně nechci za každou cenu jako lesník – a ve svých sedmdesáti  letech – jenom kritizovat, ale také se nechci  dívat na to, jak Šumava, tedy to, s čím žiji svým srdcem a co je mi domovem, je ničena nezodpovědnými lidmi. Byl jsem velice potěšen, když pan profesor Fanta komentoval moje argumenty i lesníkům, o kterých píše Chris Maser.

Pan profesor jedné redaktorce v roce 2014 napsal: “Myslím, že to pan Ješátko vyjádřil naprosto pregnantně. Já se to jeho přesné hodnocení asi naučím nazpaměť! Až se s panem Ješátkem někdy příště na Šumavě setkám, složím mu hlubokou poklonu.”

Těchto několik vět, od tak váženého člověka a morální autority, si vážím snad nejvíce.

Děkuji pane profesore a do konce svého života, jako lesník, který dogmatu nepodlehl, budu bojovat.

 

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu).

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

Další články Petra Ješátka na našich stránkách jsou zde.

Další články na Občanském monitoringu k tématu Šumava si můžete přečíst zde.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 18.9.2016

1 Komentáře

  1. Pavel Pokorný 27.7.2019 10:51

    velmi pěkné, pane lesní!

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky