Maršmeloun dostal od stavebního úřadu Prahy 1 pravomocné stavební povolení

Maršmeloun dostal od stavebního úřadu Prahy 1 pravomocné stavební povolení


Příspěvek četlo

 922 total views

kolaz

 

Tento týden tiskem prošla zpráva, že kontroverzní stavba “Maršmeloun” v bezprostřední blízkosti Anežského kláštěra dostala od stavebního úřadu Prahy 1 pravomocné stavební povolení. Bližší informace o aktuálním dění v této kauze, viz článek Aktuálně: Maršmeloun v centru Prahy dostal zelenou, stavět se má začít do června. Dovolte mi nejprve emocionální komentář: Poslední dění v kauze mi připomíná politický vtip, pro který mne inspiroval stavební odbor Prahy 1, viz můj článek: Politický vtip: Grafikon krystalického zla.

 

: )

 

Smutný smích, jak (v rozporu se zákony)  probíhá v Praze povolovací proces v nejpřísnějších zónách památkové rezervace!

 

Jaké jsou další naše kroky v této kauze? Vyžádali jsme si zdůvodnění vydání stavebního povolení pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím – a dokument následně zveřejníme.

Dále jsme podali opět podnět k památkové inspekci MK ČR. Našim minulým podnětům Ministerstvo kultury dalo za pravdu – a předešlá rozhodnutí byla pro hrubé rozpory se stavebním zákonem i s památkovým zákonem, zrušena, viz článek: Idnes: Ministerstvo kultury zrušilo povolení památkářů pro „maršmeloun“.

Konkrétně se tak v minulosti stalo na základě podnětů Spolku u Milosrdných, Občanského monitoringu a ASORKDu.

Vzhledem k tomu, že investor se snaží protlačit v podstatě totožný projekt (změnil barevnost a některé drobnosti) a pokud bude Ministerstvo kultury rozhodovat konzistentně, což předpokládáme, že bude, mělo by Ministerstvo kultury našemu podání dát opět zapravdu. – Ostatně minule dalo MK zapravdu i v následném odvolání developera, viz náš článek Maršmeloun: Ministr kultury zamítl podnět developera k rozkladové komisi.

 

Ptali se nás novináři, co budeme dělat, pokud nakonec vše přece jen projde a Maršmeloun bude postaven?

Tato varianta rozhodně není na místě.

Můžeme slíbit, že využijeme mechanismů, které nám zákon umožňuje, jako jsou přezkumná podání a odvolání, aby tato nezákonnost byla zastavena. (Pro jmenovitý a detailní přehled nezákonností, viz stanovisko Magistrátu Hlavního města Prahy, které publikuji v článku Maršmeloun: Magistrát zrušil územní rozhodnutí vydané Prahou 1 jakožto nezákonné. – Nejedná se tedy o nějaká naše tvrzení, ale o oficiální výsledky přezkumů MHMP.).

 

Pokud by však eventualita realizace maršmelounu nastala a my věříme, že této variantě zabráníme, nevzdáme to: máme připraven i plán B: celý případ podrobně zdokumentujeme, aby dotyční úředníci převzali za tento nezákonný proces a z něho plynoucí trvalé poškození Prahy, plnou osobní zodpovědnost. Rovněž máme v úmyslu i podat podnět k soudu architektů na pana architekta, pana docenta Fránka za zkreslování výkresů a za klamání veřejnosti.

 

Veškerou dokumentaci této kauzy samozřejmě i zveřejníme.

Zachovejte nám proto čtenářskou přízeň!

 

Ne, nechystáme se to vzdát a posíláme kolegům z Prahy 1 písničku Petera Toshe Downpressure man.  : )

 

Ostatní naše články na téma Maršmeloun jsou uvedeny zde.

Ostatní naše články k tématu Ochrana památek si můžete přečíst zde.

Ostatní naše články k tématu Praha si můžete přečíst zde.

V kategorii Památky, Praha, Protest

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 5.3.2017

1 Komentáře

  1. Grohmanová Zora 6.3.2017 07:13

    Dobrý den, domnívám se, že úředníci počítají s únavou protestujících a budou to zkoušet tak dlouho, až dosáhnou toho, čeho si žádá štědrý developer. Totéž se týká stavby, která má vzniknout po demolici Kozákova domu na Václavském náměstí. Současně se rozjíždí soutěž na urbanistické dopravní řešení Vítězného náměstí, které bez dokončení Pražského okruhu nemá smysl. Nelze to vzdát. S pozdravem Zora Grohmanová.

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky