Nová podoba sociální podpory v souvislosti s nouzovým stavem

Nová podoba sociální podpory v souvislosti s nouzovým stavem


Příspěvek četlo

 641 total views

Nouzový stav přináší řadu problémů a vláda hodlá ve zkráceném jednání projednat svůj návrh na vyplácení některých dávek a příspěvků. Lze předpokládat, že tisícům až desetitisícům rodičů přijde výplata ošetřovného v jiném měsíci, než by byla vyplacena mzda, případně nastane souběh výplaty ošetřovného za dva měsíce či ošetřovného se mzdou. To může mít dva nepříznivé důsledky pro nárok nebo výši přídavku na dítě, případně dalších příjmově testovaných dávek.

V prvním případě se může stát, že v některém kalendářním měsíci rodiče nedostanou ošetřovné a nezaopatřeným dětem proto může vzniknout nárok na přídavek na dítě pouze v základní výměře. Vláda proto navrhuje, aby byla v zákoně stanovena domněnka splnění stanoveného „pracovního“ příjmu v tom kalendářním měsíci, ve kterém rodič měl nárok na ošetřovné, ačkoli v tom kalendářním měsíci ošetřovné nedostal.

V druhém případě může nastat situace, kdy se vyplatí ošetřovné za dva měsíce najednou (na počátku čerpání) nebo v souběhu se mzdou (po ukončení ošetřovného). Pak příjem za kalendářní čtvrtletí přesáhne zákonem stanovený limit pro nárok na přídavek na dítě, které na něj v následujícím kalendářním čtvrtletí ztratí nárok, přestože celkový příjem rodiny se v tom období ve skutečnosti nezvýšil. Vláda proto navrhuje, aby se ošetřovné za období říjen 2020 až červen 2021 do rozhodného příjmu pro příjmově testované dávky státní sociální podpory nezapočítával.

Podrobnosti a další změny najdete zde, platné znění s vyznačenými změnami pak zde.

V kategorii Legislativa

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 6.1.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky