Co nás čeká s přijetím panevropského osobního penzijního produktu

Co nás čeká s přijetím panevropského osobního penzijního produktu


Příspěvek četlo

 629 total views

Záležitost není nová. Dne 25. 7. 2019 bylo v Úředním věstníku EU zveřejněno nařízení o Panevropském osobním penzijním produktu (PEPP). Cílem nařízení je ustavit rámce pro bezpečnější, efektivnější a transparentní trh dobrovolných penzijních úspor spravovaných v celoevropském měřítku.
Nařízení má také pomoci řešit demografickou krizi, doplnit stávající penzijní produkty a podpořit nákladovou efektivitu osobních penzijních produktů tím, že poskytne vhodné možnosti pro dlouhodobé investice osobních penzí tak, aby účastníci měli prospěch z bezpečného osobního penzijního produktu a zároveň si mohli vybrat z různých typů poskytovatelů PEPP.

Protože nelze zasahovat do národních penzijních systémů, nemůže PEPP nahradit ani harmonizovat stávající důchodové systémy jednotlivých členských států – je to tedy zcela dobrovolný doplňkový osobní penzijní produkt. Má poskytnou účastníkům další možnost při odkládání prostředků na stáří. Nabízet ho budou např. pojišťovny, banky nebo investiční společnosti, a to v různých podobách: jako pojistný produkt, vklad nebo investiční produkt.

Pro ČR je v této fázi podstatné, že české doplňkové penzijní spoření není s evropským právem harmonizováno, takže ho české penzijní společnosti zatím nabízet nemohou a nebudou. Vláda proto připravila návrh, jak sladit české a unijní právo a jaké nové kompetence získá v této souvislosti Česká národní banka v oblasti dohledu nad finančním trhem.

Návrh zákona je zde, důvodová zpráva tady.

V kategorii Legislativa

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 2.2.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky