Dokument: Informace o účasti ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních mimo území ČR v 2. pol. 2020

Dokument: Informace o účasti ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních mimo území ČR v 2. pol. 2020


Příspěvek četlo

 685 total views

Předkládaný dokument má rozsáhlý název „Informace o účasti ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účasti ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky za období červenec až prosinec 2020“.

Podle zprávy se jednotky ozbrojených sil České republiky v tomto období zúčastnily 14 vojenských cvičení se zahraničními partnery mimo území republiky a 11 cvičení se zahraničními partnery na jejím území. Vzhledem k mimořádným opatřením v souvislosti s onemocněním covid-19 byla převážná část plánovaných vojenských cvičení se zahraničními partnery (mimo území ČR i na něm) v tomto období zrušena. Celková finanční částka pro uskutečněná cvičení činila 24,4 mil. Kč.

Jako hlavní uvádí dokument tato vojenská cvičení (kráceno, zachováno psaní verzálkami):

  • DEPLOYEX 2020/BRILLIANT JUMP – Cílem cvičení bylo procvičit nasazení jednotek v zájmovém prostoru a demonstrovat připravenost k obraně členských států NATO. (…) Výcvik úkolového uskupení na bázi 71. mechanizovaného praporu v sestavě alianční brigády Very High Readines Joint Task Force (VJTF) se uskutečnil ve výcvikovém prostoru Rukla v Litvě za účasti 200 vojáků.

  • ŠAKAL 2/20 – Cílem této aktivity bylo prověřit sladěnost štábů a jednotek při taktické činnosti před nasazením na území Mali, včetně možnosti využití součinnosti s letectvem. (…) Cvičení se konalo ve vojenském výcvikovém prostoru v Lanester (NAVAL BASE), Francie. Zúčastnilo se ho celkem 21 příslušníků speciálních sil Armády České republiky.

  • AMPLE STRIKE 2020 – Cílem cvičení bylo udržet a rozvíjet schopnosti předsunutých leteckých návodčích (…) v poskytování blízké vzdušné podpory (…) včetně prověření interoperability, standardizace a schopnosti Host Nation Support (HNS). Do cvičení (…) Ample Strike 2020 se zapojilo celkem 94 zahraničních účastníků z 5 partnerských zemí (Estonsko, Německo, Maďarsko, Slovensko a USA).

Celý dokument najdete zde.

V kategorii Bezpečnost

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 31.3.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky