Ombudsman ČR dnes odmítl záměr bourání Kozákova domu na Václavském náměstí

Ombudsman ČR dnes odmítl záměr bourání Kozákova domu na Václavském náměstí


Příspěvek četlo

 1,079 total views

clanok_foto_4_orig

Ombudsman ČR 30.7.2013 vydal tiskové prohlášení, v němž ostře kritizoval postup státní správy v kauze plánované demolice Kozákova domu na Václavském náměstí.

„Je vytvářen stav, kdy určitý celek či území požívá památkovou ochranu, avšak jednotlivé objekty, které tvoří jeho součást nikoliv. Jejich postupnou změnou či odstraněním může dojít k tomu, že smysl památkové ochrany územního celku bude vyprázdněn.“  píše se v tiskové zprávě ombudsmana.

Pražský magistrát, odbor památkové péče (podepsán Mgr. Kněžínek) podle ombudsmana porušil  zákon věcně i procesně, v dnešní tiskové zprávě se píše: “„Situace, kdy správní orgán nepřihlédne bez řádného odůvodnění k názoru odborného orgánu, ať již státní památkové péče, nebo kteréhokoli jiného, popírá smysl existence těchto odborných institucí.“

Kauza Kozákova domu na Václavském náměstí neusíná. Za poslední měsíc se konaly dvě demonstrace s účastí cca 400 občanů a řady iniciativ a osobností. Poslední demonstraci organizoval Klub pro starou Prahu.

O samotné  demolici ještě není ani zdaleka rozhodnuto. Stavební úřad demoliční výměr dosud nevydal. Dům se tedy zatím bourat nemůže.

Kompletní historii kauzy Kozákova domu, včetně všech dokumentů, si můžete přečíst zde.

Kompletní text tiskové zprávy ombudsmana si můžete přečíst zde.

V kategorii Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 30.7.2013

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky