Petr Ješátko: Co si někteří politici o nás myslí

Petr Ješátko: Co si někteří politici o nás myslí


Příspěvek četlo

 993 total views

Úplně bez ostychu si myslí si, že jsme pouze stádo hlupáků, se kterými lze manipulovat kdykoliv a s čímkoliv. Když jsem zhlédl toto video, kde politik ODS Vondra a politik lidovců Hladík slibují přírodymilovným občanům další dva národní parky, musel jsem se smát.

Protože jsem jako lesák pracoval od začátku v Národního parku Šumava až do odchodu do důchodu začátkem roku 2011 vím, co právě tyto strany v minulosti (a to byl pan Vondra již členem ODS) prováděly, abychom nepřevzali lesy podle zákona o ochraně přírody a krajiny, ale aby se mohly dostat k šumavskému dřevu přes různé „kmotrovské“ organizace.

Začalo to zákazem ministrů Bendy a Luxe prvnímu řediteli parku, vybranému na základě výběrového řízení, realizovat v termínu zákon, viz obrázek.

Tenkrát jsme neposlechli, protože zákon byl pro nás přednější než příkaz politiků ho porušit! Odveta nastala a za tři měsíce byl ředitel Ing. Jiří Kec odvolán a následně již dalších 30 let dosazováni ředitelé sloužící vesměs nikoliv přírodě, ale politikům.

Výsledek je zřejmý na šumavských lesích. Mám rád fakta, nikoliv politické bláboly, bláboly naivních ekologů či laciná vyjádření pouze několika vědců. Při vzniku Národního parku Šumava jsme převzali lesy i s porosty starými několik set let, ty vesměs zmizely a značná část jich byla prodána do vedlejších Bavor a Rakous. Lesnická organizace Lesprojekt v té době zpracovala přehled zásob dříví na celém území, včetně kvalitních sortimentů i sortimentů rezonančních a dýhárenských. Zpracovala i výhled těžeb do roku 2030 podle jednotlivých decenií. A podle tohoto výhledu mohly být vytěženy do 2020 celkem 4 miliony 500 tisíc m3. Vytěženo bylo – a lidé milující přírodu se držte – skoro 7 milionů m3 (přesně 6 983 877 m3). Tedy rozdíl cca 2 miliony 500 tisíc m3!!!

Nejhorší situace nastala za ministra Brabce, kdy za posledních sedm let byl vytěžen 1 milion 340 tisíc m3 a tržby za dříví ve výši 1 miliardy 353 milionů Kč nebyly přednostně použity na péči o les, ale na jiné účely. Tedy fabrika na dříví jak vystřižená. Jak řekl současný ředitel Hubený: Les musí sloužit k financování organizace! A politici mlčeli, včetně pana Vondry.

Mazat med okolo pusy se nevyplácí a jak řekl Kryl: Politikům se nevěří, politici se kontrolují!

autor je bývalý vedoucí kalamitního štábu NP Šumava v roce 2010

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 30.5.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky