Z jednání Sněmovny dnes (pátek 18. 6. 2021)

Z jednání Sněmovny dnes (pátek 18. 6. 2021)


Příspěvek četlo

 704 total views

Poslanci schválili úpravu Listiny základních práv a svobod v podobě práva bránit život se zbraní. Přibude věta: „Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon“. Listina základních práv a svobod by i podle Senátu měla nově obsahovat ustanovení v tomto duchu.


To podle senátorů zabrání tomu, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem, a posílí pozici ČR při projednávání dalších unijních regulací. Novelu podpořily beze změn sněmovní výbory pro bezpečnost a ústavně-právní. Proti byli Piráti (Ferjenčík), ČSSD (Gajdůšková) a klub KDU-ČSL (Nižinský). Pro hlasovalo 141 ze 159 přítomných poslanců.

Zrušení epidemického stavu neprošlo o tři hlasy. Jednat o tom nechtěli poslanci ANO a ČSSD (s výjimkou ministra kultury). Chybějící tři hlasy dodali komunisté (Kováčik a Dolejš) a Piráti (Michálek). Pro bylo 71 ze 147 hlasů přítomných poslanců.

Prošla novela, že lidé nad 50 let budou mít ze zdravotního pojištění hrazené očkování proti klíšťové encefalitidě. Musí ji ještě projednat Senát. Předloha také zvyšuje věk ženy pro hrazené umělé oplodnění o rok na 40 let. Neprošel návrh hradit služby porodním asistentkám, které ženám v šestinedělí neindikoval lékař. Poslanci-lékaři konstatovali, že asistentky nemají na poskytování těchto služeb vzdělání. Prošlo právo na přítomnost rodiče při celodenní hospitalizaci dítěte. Zdravotní sestry budou moci předepisovat některé pomůcky a praktičtí lékaři nové léky.
Rozšíří se očkování hrazené ze zdravotního pojištění. Proti invazivním meningokokovým infekcím budou mít hrazené očkování děti do jednoho roku a také mezi 14 a 15 lety. Proti chřipce budou mít hrazené očkování i zdravotníci a další odborní pracovníci ve zdravotnictví.

V kategorii Bezpečnost, Legislativa, Společnost, Zdravotnictví

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 18.6.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky