Dokument: Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí (červen 2021)

Dokument: Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí (červen 2021)


Příspěvek četlo

 832 total views

Zprávu vypracovala Národní rozpočtová rada (NRR), jak jí ukládá zákon o pravidlech o pravidlech rozpočtové odpovědnosti (č. 23/2017 Sb.). Potvrdila nepříliš optimistické závěry z minulých let, ale navíc ukázala, že problém neudržitelnosti českých veřejných financí vlivem současné fiskální politiky eskaluje.

Zákon byl za poslední rok dvakrát novelizován a úpravy vedly k výraznému rozvolnění pravidel rozpočtové odpovědnosti. První novela zvýšila limit strukturálního deficitu z 1 % na 4 % HDP s předpokladem, že veřejné finance budou v následujících letech konsolidovány o půl procentního bodu ročně.
Druhá novela neurčila pro rok 2021 žádné omezení pro pravidlo strukturálního deficitu, meziroční tempa růstu konsolidace zůstala nezměněná. Podle ní bude strukturálního schodku ve výši 1 % opět dosaženo až v roce 2031. To znamená vůči první novele výrazné zhoršení, protože podle ní měl nastat návrat ke klíčovému pravidlu o čtyři roky dříve.

Na příjmové straně se projevilo snížení daně z příjmů fyzických osob a zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Přetrvává dlouhodobý problém dluhu důchodového systému, který souvisí se stárnutím populace. V důsledku toho nastalo výrazné posunutí průběhu veřejného zadlužení tak, že prolomení hranice dluhové brzdy (55 % HDP) hrozí už za tři roky. Její dosažení by významně ovlivnilo fungování jednotlivých složek veřejných rozpočtů.

Celé znění dokumentu najdete zde.

V kategorii Dokumenty, Ekonomika, Infrastruktura, Společnost

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 1.7.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky