Dokument: Zpráva o finanční stabilitě 2020/2021

Dokument: Zpráva o finanční stabilitě 2020/2021


Příspěvek četlo

 703 total views

Zprávu předkládá Česká národní banka. Byla projednána bankovní radou ČNB na jejím pravidelném jednání o otázkách finanční stability 27. května 2021 a zveřejněna 15. června 2021. Obsahuje informace dostupné k 31. březnu 2021.
Podle ČNB je finanční stabilita „situace, kdy finanční systém plní své funkce bez závažných poruch a nežádoucích důsledků pro současný i budoucí vývoj ekonomiky jako celku a zároveň vykazuje vysokou míru odolnosti vůči šokům“.

Zpráva obsahuje kapitoly Reálná ekonomika a finanční trhy, která se věnuje makroekonomickému prostředí, trhům nemovitostí, veřejnému sektoru, nefinančním podnikům a domácnostem a analyzuje celkový vývoj na finančních trzích, Finanční sektor rozebírá vývoj v bankovním i nebankovním finančním sektoru, Zátěžové testy hodnotí odolnost různých sektorů na základě zátěžových testů a citlivostních analýz, Makroobezřetnostní politika se zabývá celkovým vyhodnocením rizik a informacemi o makroobezřetostních nástrojích k tlumení identifikovaných rizik a analýzy rizik souvisejících s vývojem regulatorního prostředí.

Jedním ze závěrů je z médií známé rozhodnutí bankovní rada ČNB z 27. května 2021 o zvýšení sazby CCyB na 1 %, což je hodnota kryjící běžnou úroveň rizik.

Celý text zprávy najdete zde.

V kategorii Dokumenty, Ekonomika, Infrastruktura, Společnost

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 29.6.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky