Dokument: video zpochybňující vyhlášení nouzového stavu

Dokument: video zpochybňující vyhlášení nouzového stavu


Příspěvek četlo

 783 total views

Ve videu (zdroj: FB) mluví na neidentifikovatelné televizní stanici neidentifikovaná žena o tom, že epidemii „vyhlásili politici“. Podle ní ji mají vyhlašovat epidemiologické stanice, z nichž to v letech 2020 a 2021 neučinila ani jedna. Na závěr veřejně vyzývá hlavní hygieničku k vysvětlení: proč byla epidemie vyhlášena? Bez ohledu na nedostatečnou identifikaci je tato otázka legitimní.

K „vyhlášení epidemie“ je třeba, aby počet všech respiračních nemocí přesáhl epidemický práh, který činí 1600 až 1800 klinicky nemocných s akutními respiračními nemocemi na 100 tisíc obyvatel (původní práh byl 2000). V přepočtu to činí 160 tisíc nemocných na republiku.
Podle zmíněné ženy, která by měla být hygienička, bylo těch onemocnění ani ne 40 tisíc, tedy čtvrtina. Mezi kalkulovaná respirační onemocnění patří podle hygieničky rýma, kašel, chřipka, záněty dutin, nosohltanu, zápal plic atd. – „úplně všechno“. Sleduje se počet za posledních týden.
Podle statistik na webu ministerstva zdravotnictví však dosáhl počet nemocných jen na covid-19 počtu 160 tisíc už 16. října 2010 se znatelným nárůstem počátkem září a razantním od druhého týdne měsíce října.

Pro úplnost dodávám, že od roku 2001 existuje Pandemický plán ČR. Tehdy vznikl kvůli chřipkovým epidemiím. Je postaven tak, aby se dal použít obecně na epidemie, proto vymezuje „posílení národního systému rychlého varování pro včasné zachycení možného onemocnění způsobeného pandemickým kmenem“. Za tím účelem obsahuje pravidla a postupy, které přísluší jednotlivým sektorům společnosti, a to včetně koordinace. Pandemie není záležitost jednoho orgánu. Například vyhlášení krizového stavu podle situace včetně zavedení potřebných krizových opatření má v kompetenci vláda a kraje.

Záznam části rozhovoru je k dispozici zde.
Pandemický plán ČR najdete zde.
Kumulativní přehledy ministerstva zdravotnictví najdete zde.

V kategorii Dokumenty, Legislativa, Názory, Zdravotnictví

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 8.7.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky