Poslanec ve vazbě už nebude mít nárok na plat

Poslanec ve vazbě už nebude mít nárok na plat


Příspěvek četlo

 716 total views

Senát 21.7.2013 na své 11. schůzi schválil zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců

a poslanců Evropského parlamentu v podobě, v jaké zákon předložila Poslanecká sněmovna. 

Změna 

„(3) Poslanci nenáleží plat, náhrada výdajů a naturální plnění po dobu výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody, výkonu ústavního ochranného léčení nebo zabezpečovací detence.

(4) Doba uvedená v odstavci 3 se nezapočítává do doby, z níž se stanoví počet celých ukončených let výkonu funkce poslance rozhodných pro výpočet odchodného.”.

Odkaz na usnesení Senátu.

Senátem schválená verze novely zákona je zde.

Historie projednání je zde. Zákon již podepsal prezident.

 

Hodnocení občanského monitoringu

Novela zákona je krokem správným směrem: Poslanec ve  vězení by neměl pobírat poslaneckou mzdu, protože reálně nemůže  poslenecký mandát vykonávat. Bohužel je novela nedodělkem. Zákonodárce opomenul provést analogickou úpravu i v případě až dvou asistentů vězněného poslance, kteří mají nárok na mzdu. Nemůže-li poslanec z důvodu věznění vykonávat mandát, nemůže úkolovat své asistenty. I tyto části zákona měly být novelizovány. – I mzda asistentů měla být po dobu internace poslance pozastavena.  Budeme s touto připomínkou kontaktovat předkladatele zákona.

V kategorii Legislativa

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 3.8.2013

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky