Kauza u Sixtů: Máš to špatně, mámo, toto jsi neměla schválit.

Kauza u Sixtů: Máš to špatně, mámo, toto jsi neměla schválit.


Příspěvek četlo

 607 total views

O kauze u Sixtů jsme informovali v příspěvku: Dům u Sixtů: pro své sladké developery udělá Praha vše. Ano, vše. V kauze jde o přestavbu historických domů u Staroměstského náměstí do podoby luxusního hotelu Ritz-Carlton. Kritizujeme nikoliv využití domů pro bydlení nebo pro hotelové užití, ale fakt, že developerský záměr nesplnil požadavky Národního památkového ústavu a věcně nerespektuje památkovou ochranu, a přesto byl magistrátními památkáři povolen.

Jak jsme informovali, Klub za starou Prahu podal žádost o přezkum k Ministerstvu kultury. Tento článek popisuje další dění v kauze.

Ale dost napínání: Dozvěděli jsme se z listinného dokladu, že přezkum rozhodnutí Oddělení státní správy památkové péče Magistrátu Hl. m. Prahy, pod kterým je podepsána Ing. Anna Barbora Zídková, provádí na ministerstvu kultury její syn pan JUDr. Martin Zídek.

Když pomineme výhody, které může tato personální vazba mezi přezkumovatelem a přezkoumávaným  mít  (mohou například diskutovat kauzu neformálně), můžeme se spolehnout na to, že pan doktor Zídek, když při četbě stanovisek a zdůvodnění zjistí nějaké pochybení, bude mít tu odvahu do dokumentu napsat: “Máš to špatně, mámo, toto jsi neměla schválit?”

Tak jsme nyní na rozpacích a přemýšlíme: Máme podat námitku pro podjatost nebo ne? Abych citoval slavný textový mem Tomia Okamury: “Co si myslíte Vy? Zajímá nás Vás názor. Napište nám jej do komentářů.”

 

PS:  Nyní na chvíli žerty stranou. Kdyby se zde nejednalo o tak vážné věci: o památkovou ochranu historických domů z třináctého století u Staroměstského náměstí, smáli bychom se. Ale takto samozřejmě musíme podat námitku pro podjatost. (Ostatně pan doktor Zídek správně měl z důvodu personální vazby toto sám navrhnout…).

 

Petice ke kauze domu u Sixtů, je zde.

V kategorii Kultura, Praha, Zábava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 22.5.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky