Petr Ješátko: Holý paradox na Šumavě

Petr Ješátko: Holý paradox na Šumavě


Příspěvek četlo

 872 total views

Jesatko

Níže přetiskujeme článek  Petra Ješátka. Za Občanský monitoring vyjadřujeme plný souhlas se stanoviskem a budeme sledovat další jednání Národního parku Šumava v této věci. Zda dojde k obnovení kontinuity plánů péče a řešení problémů holin. Připomínáme i starší článek Petra Ješátka: Šumava či holina a návrh Petra Ješátka na úpravu zákona o ochraně přírody a krajiny, která může tento problém v Národním parku Šumava, ale i v dalších parcích, vyřešit.

V této republice je všechno možné. Ministerstvo zemědělství přispívá dotacemi na to, aby se ze zemědělské půdy stávaly lesy, tedy lesní ekosystémy s celou svoji funkcí, včetně vodního režimu atd. Naopak v Národním parku Šumava, dotovaného ročně stamiliony Kč, Ministerstvo životního prostředí, spolu s novým vedením parku, které jmenoval ministr Brabec, za souhlasu předsedy ANO, pana Babiše, se děje opak. Stovky hektarů holin, ze kterých bylo v zásahovém území dřevo vytěženo, odvezeno z lesního ekosystému a prodáno, se ponechávají a dle plánu budou i nadále ponechávat 28 let bez zalesnění. Tak si to pánové stanovili v novém Plánu péče o Národní park Šumava na další léta. (Blíže k novému plánu péče v Národním parku Šumava v článku Petr Ješátko: Porušování kontinuity plánů péče v Národním parku Šumava).

Tedy MZe obnovuje na nelesní půdě lesní ekosystémy a MŽP na lesní půdě, dokonce v území s nejvyšší ochranou přírodních procesů, ničí lesní ekosystémy, které zde staletí i více existovaly. A obě ministerstva za peníze občanů.

 

Ukázky holin na Šumavě

Holiny na Šumavě Sumava nad laka6_2 zonaNP

 

 

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu)

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 25.1.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky