Petr Ješátko: Na Šumavě se mlžilo a mlžit bude

Petr Ješátko: Na Šumavě se mlžilo a mlžit bude


Příspěvek četlo

 941 total views

 

Abychom zjistili pravdu o stavu péče o les v zásahovém území Národního parku Šumava a zejména fakta o kalamitách v loňském roce 2017 obrátili jsme se na Národní park Šumava, aby nám poskytl informace. Nechtěli jsme obecná prohlášení, či citace z tiskových zpráv, ale požádali v rámci zákona o poskytování informací o statistický výkaz Les 8-01 Roční výkaz odvětvových ukazatelů v lesnictví za rok 2017, který nám byl zaslán. Požádali jsme jednoho z našich spolupracovníků, Petra Ješátka, vrchního lesního inspektora této organizace, dnes již v důchodu o stanovisko. Níže přetiskujeme jeho komentář.

Když jsem současného ředitele Národního parku Šumava pana Mgr. Hubeného upozorňoval na rozpory, které se často dějí v mediálním vyjadřování k péči o les, prohlásil, že lesní hospodářské evidenci nevěří. Jako dlouholetý vedoucí pracovník v lesním hospodářství, včetně NP Šumava, jsem mu vysvětloval, co je tato evidence, a že s konečnými výsledky v Ročním výkazu odvětvových ukazatelů v lesnictví Les 8-01 je každý rok zasílána podle zákona č.89/1995 Sb. o státní statistické službě Českému statistickému úřadu a dalším orgánům. Zároveň, že z tohoto zákona je povinen poskytnout pravdivě všechny požadované údaje. Jak je vidět, pan ředitel má dvě statistiky. Jednu pro veřejnost a druhou pro tyto orgány. Která je tedy ta správná? Podívejme se například na jeden rozpor týkající se kalamit, tedy oblíbeného zdroje zisku i pro velké dřevařské firmy, jejichž práci pan ředitel, spolu s jeho náměstkem, preferuje před malými živnostníky.
V loňském roce v pořadu ČT 24 nám dne 18.9.2017 oznamuje Národní park Šumava, že větrná kalamita v srpnu vyvrátila a zlámala 120 000 m3 dříví, z toho asi 10 000 m 3 v bezzásahovém území. – Příloha č. 1 – Srpnová kalamita. Dále ve své Tiskové zprávě 30.10.2017 uvádějí, že další větrná bouře, jak píší, opět zničila dalších 50 000 m3. Tisková zpráva v Příloze č.2 tedy celkem, když odečteme 10 000 m3 v území bezzásahovém, které nebudou zpracovávat, tak jenom od srpna, to bylo větrem 160 000 m3 dřeva. Potud vyjádření úředníků pro media. Roční statistický výkaz Les 8-01 však říká čísla jiná. Celkem za rok 2017 byla větrná nahodilá těžba zpracovaná ve výši 83 026 m3 a zbývalo na rok 2018 zpracovat pouze 2 404 m3 kalamitního dříví .- Příloha č.3. Kde je ten rozdíl 75 000 m3 kalamity? A to je v penězích částka pohybující se okolo 100 milionů Kč !

Nepotvrzují se naše fakta z minulosti, která jsme již uvedli v článcích: Bude se při devastaci lesních ekosystémů v Národním parku Šumava i nadále mlžit? nebo v dalším: Petr Ješátko: Kalamity v Národním parku Šumava, aneb, jak se dostat k šumavskému dřevu. Není to zájem dřevařských firem, jejichž vztah pan ředitel a jeho náměstek, dává najevo v pořadu ČT 2 s názvem: Otevřeno nebo zavřeno, který naleznete v odvolávce v článku: Veřejné zakázky, dotace a další v NP Šumava? Bude se pan ministr, státní správa lesů, či ČIŽP pod něj patřící, ale třeba i finanční úřady o tyto věci zajímat? Podívá se někdo skutečně do lesa, jaký je tam pořádek? Tohle vše začíná od řádné evidence a ta, pokud není, tak dává prostor k nepravostem.

 

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu).

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi Další články Petra Ješátka na našich stránkách jsou zde.

Další články na Občanském monitoringu k tématu Šumava si můžete přečíst zde.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 2.4.2018

1 Komentáře

  1. Horst Lampert 27.9.2018 09:04

    Je vidět, že v NP Šumava jsou fakt ODBORNÍCI ( nebo PODVDNÍCI ) Horst Lampert Neznašov 122 373 02 Jižní Čechy

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky